De Psoas: De spier van de ziel
Diep in je lichaam ligt de Psoas. Dit is de spiergroep die de verbinding vormt tussen je boven- en onderlichaam. De Psoas spier loopt van de binnenkant van je bovenbenen, door je bekken langs je onderrug. Daar hecht de spier zich aan het diafragma. Samen met de kaakspieren is het één van de sterkte spieren in ons lichaam. De Psoas is gekoppeld aan de autonome reactie van je lichaam op stress en wordt ook wel de ‘spier van de ziel’ genoemd.

De Psoas spier is de boodschapper van ons centraal zenuwstelsel en reageert op gevaar en mentale spanningen door samen te trekken, de zogenaamde ‘fight, freeze or flight’ reactie.

Hoewel we allemaal soms ergens flink van schrikken of misschien zelfs wel eens echt zijn aangevallen, is dat niet het soort stress waar de meeste mensen dagelijks mee te maken krijgen. Het is de stress die we ervaren door werkdruk, relatieproblemen, maar ook onverwerkt trauma en negatieve emoties, die veelal Psoas klachten veroorzaakt. Deze chronische, laaggradige stress activeert ook het autonome zenuwstelsel en zorgt voor een chronische staat van paraatheid in het lichaam. De Psoas is dan dus continue alert, zodat je ieder moment kunt wegrennen of je klein kunt maken. Dit zorgt voor een opbouwende spanning in de spier. Deze spanning komt vaak niet tot ontlading omdat de uiteindelijke actie waarvoor de spier alert is nooit plaatsvindt. Dit gebrek aan ontlading versterkt de vicieuze cirkel van chronische stress en lichamelijk ongemak.

Als deze spier te gespannen wordt, kan hij een rol spelen in het ontstaan en onderhouden van een breed scala aan klachten.
De Psoas is gevoelig voor stress en trauma’s.  Niet doorleefde spanningen, ook van ‘vroeger’, slaan zich op in deze kernspier. Echter ook een verkeerde houding en langdurige overbelasting kunnen er de oorzaak van zijn dat de Psoas spier gespannen raakt.

De Psoas kan een bron zijn van lage rugklachten, een instabiele romp en afgeleide pijn naar de rug, de lies en de knie, maar ook naar schouders, nek en kaken.
Allerlei spanningen en pijnen in het lichaam en een oppervlakkige ademhaling hebben vaak hun oorsprong bij trauma, stress, burn-out en schrik in een gespannen Psoas.

De link tussen de Psoas en emoties
De spanning in de Psoas en klachten in het bekken- en onderruggebied kunnen veel zeggen over iemands emotionele toestand. Deze spier reageert op onze emotionele en neurologische staat, waardoor het misschien passender is om de Psoas de ‘spier van het gevoel’ te noemen. Het lichaam, en in het bijzonder de Psoas, fungeert als een spiegel van onze innerlijke ervaringen en emoties.

Mijn ervaring met de Psoas massage
Ik heb tijdens de cursus ook mijn eigen Psoas gevoeld. Ik wist dat er veel was opgeslagen omdat ik onderrug klachten heb en ik voelde het omdat mijn Psoas op sommige plekken gevoelig was. Een teken dat een lichaam niet ontspannen is. Bij het voelen van mijn eigen Psoas, werd ik geraakt en kwam er verdriet omhoog. Juist omdat deze spier alle ervaringen en stress opslaat, is een emotionele ontlading heel normaal. Een ontlading kan bij iedereen verschillend zijn, maar wat er ook gebeurt, alles is goed. Alles mag er zijn. Er zat bij mij ook nog verschil in de rechter en linker kant qua emoties en herinneringen. Links kwam mijn verlatingsangst naar boven, de manier van gehecht zijn. En rechts ervaarde ik al snel dat ik door de diepe druk in de verdragers-stand kwam, door dit bij de masseur aan te geven beoefende ze de druk wat minder uit en op die manier kon ik weer beter voelen. Deze kant stond voor mijn vechters mechanisme en een release wat mijn lichaam wilde maken was met mijn been trappen. Daar is dan ruimte voor omdat het zo belangrijk is om het lichaam te laten spreken. Ook zag ik veel kleuren en ervaarde ik ontspanning en rust. Omdat de Psoas massage veel had aangeraakt bij mij gunde ik mijzelf na de tijd rust om te kunnen voelen en bijkomen van de diepe na werking en het proces wat in gang werd gezet.

Deze cursus heb ik gevolgd bij Laura Koch in Groningen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Wat een mooie uitleg, Melissa. Bijzonder wat voor diepgaande uitwerking deze massage kan hebben. Ik ben wel benieuwd ernaar; ga je dit binnenkort aanbieden?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *